Naar inhoud springen

Geluksmakers

Nudge

Overig

Ebbie & Ivy - Charlotte Tonino - Nudge-6786

Plastic soep

Daphne Schmidt en haar strijd tegen plastic zwerfvuil.

Twee jaar geleden ben ik met mijn vriend naar Zandvoort verhuisd. Ik ben een echt zeemens, voel me er thuis. Onbezorgd genoot ik van urenlang surfen, de frisse zeewind door mijn haren en relaxen in de zon. Totdat ik het afval zag op het strand. Wat betekende dat voor de zee? Op internet ontdekte ik dat plastic door zout en zonlicht langzaam wordt afgebroken tot deeltjes zo klein als plankton. En dat jaarlijks wereldwijd één miljoen zeedieren sterven door die ‘plastic soep’. Van meeuwen tot bruinvissen die hier voor de kust rondzwemmen. Een enorm probleem waaraan zo gemakkelijk iets te doen is. Want een groot deel van de oorzaak ligt bij strandbezoekers die plastic achterlaten na een dagje strand.

Dus als ik na het surfen naar huis loop, neem ik voortaan afval mee. Net zoveel als ik kan dragen en gooi dat weg. Anderen spoor ik aan mijn voorbeeld te volgen. Het is zo’n kleine moeite. En als ik boodschappen doe, mijd ik zoveel mogelijk de plastic verpakkingen. Groente en fruit gaan mee in mijn netje. En het plastic wat wel mijn huis in komt, spaar ik op zodat het  gerecycled kan worden. Door de gemeente of door mezelf. Want afval hoef je niet als afval te zien. Je kunt er nuttige dingen van maken. Ebbie & Ivy - Charlotte Tonino - Daphne Schmidt-6707Zo heeft de petfles mijn kruidenplantjes gered. Als je die namelijk in tweeën knipt kun je er een ‘zelf waterend’ potje van maken. De onderste helft vul je voor een kwart met water. De tuit van de bovenste helft bedek je met een servet of stukje krant. Daarin maak je een gaatje waardoor je twee draden trekt. Vervolgens zet je daarop het kruidenplantje en hangt hem met de tuit naar beneden in de onderste helft.

Duurzaamheid is voor mij de wereld iets beter achterlaten. Dus uit mijn keuken komt geen dodelijke soep maar krijg je verse muntthee en ruik je de geur van basilicum.

 

Reactie

Het gebruik van simpele HTML is toegestaan. Je emailadres zal niet gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze opmerkingenfeed via RSS