Naar inhoud springen

Geluksmakers

Nudge

Overig

David de Cock en Arjan Vergeer - Charlotte Tonino - Ebbie & Ivy-8081

De Superrelatie

Wordt Nederland in 2020 het gelukkigste land van de wereld?

David de Kock en Arjan Vergeer geloven van wel. Als wij Nederlanders vanaf nu ons hart durven te volgen en onze talenten volledig gaan benutten. Zelf hebben ze de stap al gezet naar een geweldig leven. Maar hoe maken wij die sprong naar geluk? Het advies van David en Arjan: lees in ieder geval de bestseller ‘365 dagen succesvol’. Of nog beter, volg hun seminars en/of jaarprogramma over dit onderwerp. Om hun droom te verwezenlijken willen ze zoveel mogelijk mensen bereiken. Eind mei komt er een nieuw product bij, het boek de Superrelatie.

Waarom dit boek?
Arjan: De belangrijkste aanleiding voor dit boek is onze missie: van Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. In onze zoektocht naar geluk ontdekten we dat het hebben van een fijne liefdesrelatie, of zoals wij hetnoemen een superrelatie, noodzakelijk is voor een duurzaam gelukkig leven. Voldoende reden om ons in dit onderwerp vast te bijten.
David: In de bijeenkomsten van het jaarprogramma viel ons op dat er zoveel mensen zijn met slechte relaties. En het is gewoon simpel: als je thuis een relatie hebt die niet lekker loopt, ben je niet gelukkig.

Er is veel geschreven over relaties, wat voegen jullie toe?
Arjan: Heb je ons boek al gelezen? Dan ontdek dat het niet geschreven is vanuit theorie en onderzoek zoals de meeste relatieboeken. We gaan actief met je aan de slag. Dus niet beschouwen vanaf een afstand maar meteen met je billen bloot. Aan de slag ermee in je eigen relatie, een echt doe-boek.
David: We nemen je stap voor stap bij de hand waarbij de resultaten meteen ontstaan. Bij ons ligt niet de nadruk op wat je weet, maar wat je ermee doet. Het gaat niet om de vragen die we stellen maar om de consequenties van de antwoorden die je geeft. Daar ontkom je niet aan, anders ga je dit boek niet uitkrijgen. Een superrelatie is een keuze, niets meer. En wie wil er nou niet een superrelatie?

Wat weten jullie van een duurzame relatie? Jullie zijn jong, hebben net kinderen… De meeste relaties crashen pas in een later stadium.
David: Het is ook niet zo dat we zestien zijn! Maar waarom probeer je niet gewoon het boek? Al waren we vijf geweest, als het voor je werkt, is het goed. Iedereen is partner. Iedereen heeft een relatie, te beginnen met zichzelf. Wat wij bieden is een andere manier van kijken en niet ontzettend veel wijsheid. De ideeën en modellen in ons boek zijn alleen bedoeld om kwartjes te laten vallen. Niet alles zal wat opleveren maar het gaat om de ideeën waar je wél wat mee kunt.
Arjan: Precies! En daarbij denk ik dat ieder mens diep van binnen weet wat hij zoekt in een relatie. Ongeacht leeftijd. Als hij zichzelf maar die vraag durft te stellen. Wat wij hebben gedaan is de moeite genomen om hierovereen aantal dingen op te schrijven. 

Hebben jullie zelf een superrelatie?
David: Ja
Arjan: Zeker ja!

Heeft het schrijven van hetboek hierbij geholpen?
Arjan: Ik had al een fijne relatie maar door het boek zijn we gegroeid naar een superrelatie. De voorwaardelijkheid is verdwenen. Vaak zie je dat partners elkaar gebruiken als opvulling. Dingen die je zelf mist, vind je aantrekkelijk bij de ander. Mijn vriendin en ik vullen elkaar aan. We houden veel van elkaar maar we hebben elkaar niet nodig. Elke dag maken wij opnieuw de keuze om bij elkaar te zijn. Dat geeft zoveel vertrouwen dat we zelfsvoor kinderen samen hebben gekozen. Voor een vrijheidslievend persoon als ik was dat best spannend.
David: Het idee voor dit boek is twee jaar geleden geboren. Tijdens het schrijven ontdekte ik dat mijn vriendin en ik de droom van de verbinding van het begin een beetje vergeten waren. We hadden het veel te druk met overleven in het hier en nu. We praatten over praktische zaken, niet over onze toekomst. Dus zijn we er samen voor gaan zitten en weer heel nadrukkelijk met elkaar gaan daten. We hebben tijd gemaakt om alle stappen van het boek te doorlopen. Voor ons klopte het precies. Als ik naar mijn vriendin kijk denk ik: Wat ben je een verschrikkelijk lekker wijf. Wat ben je een schoonheid in doen en laten. Ik kan zonder je, maar ik vind je geweldig!

Praten over de toekomst. Is dat wat jullie bedoelen met ‘je relatie heeft een missie nodig’?
Arjan: Wat je veel ziet, is dat mensen doorrommelen op basis van wat er is. Ze maken zich druk over kinderen, vakanties, hoe betalen we de hypotheek etc. Dat brengt weinig richting en energie. Een succesvol bedrijf besluit waar het over tien jaar wil staan. Dat levert goede ideeën op en enthousiasme. Succesvolle relaties hebben ook zo’n missie nodig. Anders is de kans groot dat je je ontwikkelt in verschillende richtingen en uit elkaar groeit.
David: En als je praat over de toekomst, stel dan de vraag: Waarom zijn we bij elkaar? Wat is de diepere reden dat we voor elkaar kiezen? Als je die samen kan beantwoorden, heb je de snelweg naar een superrelatie te pakken.

Wat vinden jullie de belangrijkste ideeën uit het boek?
Arjan: Denk groot over jezelf, denk groot over de ander. Ik zie vaak mensen met een laag zelfbeeld genoegen nemen met iemand die wél van ze houdt. Diep in hun hart geloven ze die liefde niet en ze zijn altijd bang dat de ander weggaat.  Als je groot over jezelf denkt, heb je die angst niet en leef je veel meer in vrijheid. Daarbij zie ik mensen klein praten over hun partner. ‘Ik moet weer bij de baas komen’, ‘eigenlijk heb ik drie kinderen thuis’… Als je zo over je partner praat, maak je elkaar kleiner. En dat is het omgekeerde van geluk.
David: Ik vind het idee van de superrelatie misschien wel het beste idee. Dat zoiets bestaat. We hebben een nieuw level in relaties gecreëerd. Ik was het lang eens met Paulo Coelho, dat relaties niet meer van deze tijd zijn. Maar ik geloof er weer in. Als je maar echt allebei jezelf kan blijven en niet in de afhankelijkheid stapt.

Jullie boek kan nogal wat in beweging brengen, vangen jullie ons daarna op?
David: We staan met open armen klaar! We willen dat het groter wordt dan alleen het boek. De Superrelatie ligt vanaf 24 mei in de winkel en vanaf dat moment gaan we  bijeenkomsten, seminars en weekenden organiseren zodat we er samen mee aan de slag kunnen.Arjan: En op onze website 365dagensuccesvol.nl kun je je inschrijven voor onze wekelijkse liefdesbrief waarin je tips krijgt. Op allerlei manieren proberen we je de hand te reiken zodat je aan de slag kunt met jouw superrelatie, op de manier die het beste bij je past.

Weer terug thuis, rest mij nog één vraag: Heb IK een superrelatie?
Die kan ik alleen zelf beantwoorden. Dus volg ik het advies van David en Arjan op en ‘probeer’ het boek. Dat is geen straf want het leest als een trein. Korte zinnen, heldere taal, je wordt er meteen in gezogen.
Of ik een superrelatie heb? Ik weet het nog niet. Ik ben nog maar net aan het boek begonnen. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Nu er nog daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Anders kan ik het boek net zo goed wegleggen, adviseren de heren. En dat wil ik niet…

 

Reactie

Het gebruik van simpele HTML is toegestaan. Je emailadres zal niet gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze opmerkingenfeed via RSS