Naar inhoud springen

Geluksmakers

Nudge

Overig

Ebbie & Ivy, Charlotte Tonino, Lisa Peek, 365 dagen succesvol-2

Wakker geschud uit een droom

‘Hier gaan we onze droom verwezenlijken’, dachten we toen we zes jaar geleden de uitdaging kregen om het familielandgoed van mijn man te gaan exploiteren. Het leek DE kans om ons leven samen op een prachtige plek verder uit te bouwen. Dus we zeiden enthousiast ‘ja’ en ik beëindigde mijn werkzaamheden als Project Manager voor Peek Consulting and Events.

Al snel bleek dat er veel komt kijken bij het runnen van een landgoed. We hadden onze handen vol aan het onderhoud van twee hectare terrein met twee historische gebouwen. Maar we voelden ons rijk om dit samen te doen. En toen afgelopen jaar onze pachter van de evenementenlocatie zijn vertrek aankondigde en we de organisatie van grote bruiloften en bedrijfsfeesten erbij zouden krijgen, zagen we dat als een mooie uitbreiding van ons bedrijf. Tegelijkertijd beseften we wel dat de workload flink zou toenemen. ‘Hoe houden we toch genoeg ruimte voor een hecht gezinsleven en blijven we op één lijn zitten?’, vroegen we ons af. Om hierop antwoord te krijgen, schreven we ons in voor het jaarprogramma 365 Dagen Succesvol.

Slaaf van eigen bezit
Vlak daarna veranderde ons leven radicaal. Na het vertrek van de pachter raakten we bedolven onder het werk. We zagen elkaar en de kinderen nauwelijks meer. Het deed pijn om het te erkennen maar we waren slaaf van eigen bezit geworden en dit leven was niet meer onze droom. We hakten de knoop resoluut door en zetten het landgoed te koop. En daarmee kregen we ineens een heel andere vraag te beantwoorden: Hoe gaan we dit nieuwe blanco blad van ons leven invullen? Wat willen we echt en welke stappen zijn daarvoor nodig? In ieder geval wilde ik dat mijn passie, het stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid, daar een belangrijk onderdeel van uit ging maken. Misschien is het omdat ik Amerikaanse ben waar het vanzelfsprekender is om iets terug te geven aan de samenleving? Ik gun iedereen dat heerlijke gevoel dat je krijgt als je iemand helpt.

Belemmerende overtuigingen
Ik begon aan het programma zoals ik ben: praktisch en rationeel. Maar na de eerste paar sessies kwam mijn kop uit het zand. Dat nieuwe blad in ons leven is helemaal niet blanco, besefte ik ineens. Ik neem mezelf mee. Ik en mijn belemmerende overtuigingen die ik al mijn hele leven met me meedraag. Als ik daar niet aan ga werken, kan ik nooit echt mijn droom waarmaken.
Dus aan de slag met mijn hoge prestatiedrang, veroorzaakt door verwachtingen van anderen. Niet weer in de valkuil stappen van balans kwijtraken. En leren om eerst te luisteren naar mijn gevoel voordat ik in de actie schiet om te presteren. Maar hoe?

Abseilen, totale onmacht!
‘Help’, riep ik tegen Arjan en David. ‘Ik ben te rationeel om dit in mijn uppie aan te pakken’. Ze boden me een plekje aan in het Diamond programma. Een verdieping van het jaarprogramma met meer ruimte voor intensieve, persoonlijke coaching. En daar hing ik ineens aan een touwtje te bungelen langs de Euromast. Abseilen van 100 meter hoogte. Totale paniek gierde door mijn lijf. Dus zo voelde het als je volledig in contact was met je gevoel. Het was afschuwelijk en confronterend en toch ben ik ontzettend blij dat ik het wel gedaan heb. Er waren momenten dat ik dacht: dit doe ik niet! Maar tegelijkertijd wist ik dat ik er verschrikkelijk van zou balen als ik het niet deed. Dus vertrouwde ik het touw en de mensen om me heen en stapte over de rand. Daarmee verliet ik mijn comfortzone en voelde onmacht. Een gevoel wat ik normaal negeer want het weerhoudt me van presteren. Maar om deze onmacht kon ik niet heen. En ik besefte dat deze emotie me juist waardevolle informatie over mezelf geeft. Dat als de symptomen weer opsteken, ik me moet afvragen: zet ik me af tegen iets wat van buitenaf wordt opgelegd? Is het iets waarvan ik denk ‘ik wil dit wel maar ik vind het nog een beetje eng’ of is het iets wat helemaal niet op mijn bordje hoort? En wat wil IK er eigenlijk mee?

Nu vind ik mezelf
Ik maak momenteel een grote persoonlijke groei door en ben blij dat ik het jaarprogramma samen met mijn man doorloop. Zo begrijpt hij het proces waarin ik zit, dat houdt ons op één lijn. En het feit dat ik beter naar mezelf luister, maakt onze relatie alleen maar sterker. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Twintig jaar geleden kwam ik naar Nederland omdat ik de man van mijn leven had gevonden en nu vind ik hier ook nog eens mezelf!

 

 

Reactie

Het gebruik van simpele HTML is toegestaan. Je emailadres zal niet gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze opmerkingenfeed via RSS